Τα πάρκα σαφάρι Serengeti και Maasai Mara της Ανατολικής Αφρικής είναι όσο πιο μακρυά γίνεται από τις περιοχές που ξέσπασε ο ιός Έμπολα στο δυτικό μέρος της ηπείρου. Συνήθως πλημμυρίζουν από τουρίστες, κάτι που όμως δύσκολα θα πίστευε όποιος έβλεπε τις σημερινές κρατήσεις τους.
Στην Τανζανία και την Κένυα, οι υπηρεσίες τουρισμού αναφέρουν ότι τόσο οι κατασκηνώσεις όσο και τα πολυτελή συγκροτήματα όπου περιφέρονται λιοντάρια και ελέφαντες επιιβιώνουν από τουρίστες που ακόμα δεν έχουν διαγράψει από ταξιδιωτικό προορισμό ολόκληρη την ήπειρο εξαιτίας ενός ιού που έχει ξεσπάσει 5000 χιλιόμετρα μακρυά.
”Το να πέσει ένα δέντρο στο κεφάλι σου και να σε σκοτώσει έχει περισσότερες πιθανότητες να συμβεί από το να πας στο Serengeti για σαφάρι και να κολλήσεις Έμπολα” λέει ο John Corse των “Nomad Tanzania”, μίας κατασκήνωσης με θέα στην πεδιάδα, όπου χιλιάδες αντιλόπες κάνουν κάθε χρόνο τη “Μεγάλη Μετανάστευση”, ένα γεγονός που έχει περιγραφεί ως ένα φυσικό “Θαύμα του Κόσμου”.
Η Τανζανία, που οικονομικά βασίζεται πάρα πολύ στους τουρίστες που επισκέπτονται το όρος Κιλιμάντζαρο ή τις παραλίες της, είχε βάλει στόχο φέτος να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο επισκεπτών που σημείωσε το 2013, κάτι που τώρα μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Ο όμιλος ξενοδοχείων της χώρας δήλωσε ότι οι κρατήσεις έχουν πέσει περίπου 30 με 40 τις εκατό για φέτος, ενώ οι πιο μακροχόνιες, για το 2015, έχουν πέσει 50%. Η Κένυα, ακριβώς δίπλα της, έχει επηρεαστεί επίσης. Η ήδη παραπαίουσα από τις επιθέσεις Ισλαμιστών βιομηχανία του τουρισμού είναι σήμερα σε ακόμα χειρότερη κατάσταση εξαιτίας του Έμπολα.
Τα σαφάρι είναι εξίσου ζωτικά και για τις δύο χώρες, διότι ελκύουν τους πιο πλούσιους πελάτες, έτοιμους να βουτήξουν στην πολυτέλεια.Σε μια προσπάθεια να προστατευτούν τα κράτη της ανατολικής Αφρικής από την επιδημία του Έμπολα, πολλά από αυτά έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από τις περιοχές που έχουν πληγεί. Μάλιστα, όταν εννέα Κενυάτες επέστρεψαν στο Ναϊρόμπι από τη Λιβερία απομονώθηκαν για ώρες και εξετάστηκαν προτού τους επιτραπεί να γυρίσουν στα σπίτια τους.
Παρ’όλα αυτά, ο Όμιλος Ιδιοκτητών Ξενοδοχείων και Εστιατορίων της Κένυας δήλωσε ότι οι πελάτες του εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και συνεχώς ρωτούν για το επίπεδο προστασίας από τον ιό ενώ ζητούν διαβεβαιώσεις ότι πράγματι η επιδημία δεν έχει φτάσει στην Κένυα.
Τα προβλήματα της Κένυας και της Τανζανίας έχουν επηρεάσει και άλλες περιοχές της ανατολικής Αφρικής, όπως είναι η Ουγκάντα και η Ρουάντα. Η Ρουάντα, η τουριστική βιομηχανία της οποίας βασίζεται κυρίως σε ιδιαίτερα ακριβές εκδρομές για την παρατήρηση των σπάνιων Γορίλλων των Βουνών, αρνείται την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί τα τρία κράτη της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον ιό μέσα στις προηγούμενες 22 μέρες. Η περίοδος επώασης του ‘Εμπολα είναι 3 εβδομάδες. Η Τανζανία σκοπεύει να ανοίξει μία ιστοσελίδα όπου θα ενημερώνει τον κόσμο για τον Έμπολα και θα διαλύει τις φήμες για τη διάδοσή του. “Η Αφρική δεν είναι μία χώρα, είναι μία ολόκληρη Ήπειρος” λένε.
Πηγή: www.lifo.gr