
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την αποκατάσταση του σιδηροδρόμου στη Θεσσαλία. Πρόκειται για το δίκτυο που καταστράφηκε από τον τυφώνα Daniel.
Προς τούτο υπεγράφησαν σήμερα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι συμβάσεις των εργολαβιών προκειμένου όχι μόνο να αποκατασταθούν οι οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές αλλά και να αναβαθμιστούν σε σχέση με την πρότερη κατάσταση τους. Αύριο θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τα οδικά έργα.
Τα έργα έχουν κόστος 1,35 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 900 εκατ. ευρώ αφορούν τα οδικά έργα ενώ τα υπόλοιπα 460 εκατ. ευρώ αφορούν τα σιδηροδρομικά έργα.
Ο χρόνος ολοκλήρωσης των σιδηροδρομικών έργων όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι “αυστηρά” σε 15 μήνες.
Πρόκειται για έργα που έχουν μεγάλη σημασία για τις περιοχές κυρίως της Θεσσαλίας και δευτερευόντως σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.
Αναφορικά με τα σιδηροδρομικά έργα είναι η αποκατάσταση της γραμμής Δομοκός-Λάρισα και οι περιφερειακές γραμμές Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος. Όλα τα έργα έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αν γίνει εφικτή η ολοκλήρωση των εργασιών στα σιδηροδρομικά έργα να γίνει σε 15 μήνες τότε μιλάμε για την πλήρη επαναλετουργία της διπλής ηλεκτροκίνητης γραμμής και των συστημάτων της το καλοκαίρι του 2026.
Αντίστοιχα τα οδικά σταδιακά προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 48 μήνες, δηλαδή μέχρι το 2029. Εδώ οι παρεμβάσεις είναι σκόρπιες σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε σημεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ποιοι αναλαμβάνουν τα έργα
Τα έργα που αναλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ είναι ύψους 545,7 εκατ. ευρώ, η ΑΚΤΟR 365,66 εκατ. ευρώ, η AVAX 227,66 εκατ. ευρώ, και η ΜΕΤΚΑ 173,6 εκατ. ευρώ. Επίσης έχουμε δύο συμβάσεις σε ΙΝΤΕΡΚΑΤ και ALSTOM.
Με τα έργα αυτά οι 4 μεγάλοι όμιλοι βλέπουν το ανεκτέλεστο τους να αυξάνεται γεωμετρικά και μάλιστα με τα σιδηροδρομικά έργα να έχουν ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα.
Πιο αναλυτικά:
α) Αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από την έξοδο του Σ.Σ. Δομοκού (Χ.Θ. 288+600) έως την είσοδο του Σ.Σ. Κραννώνα (Χ.Θ. 328+840) μετά τις θεομηνίες “Daniel” και “Elias” με Προϋπολογισμό 173.6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η METΚΑ με 4%.
β) Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, σε εντοπισμένα τμήματα της γραμμής, μετά τις θεομηνίες “Daniel” και “Elias” με Προϋπολογισμό 57.66 εκατ. Ευρώ (με ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η AVAX με 4,10%
γ) Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου μετά τις θεομηνίες “Daniel” και “Elias”, με Προϋπολογισμό 181.66 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η AKTOR με 4% έκπτωση.
δ) Αποκατάσταση των συστημάτων Σηματοδότησης, ETCS L1, Τηλεδιοίκησης και Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από το ΣΣ Παλαιοφάρσαλο (Χ.Θ 296+245) έως ΣΣ Κράννων (ΧΘ 336+330) που καταστράφηκε από την κακοκαιρία “Daniel”, με Προϋπολογισμό 37.2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η ALSTOM με 4,2% έκπτωση.
1. Έργα αποκατάστασης στους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου και Ρήγα Φεραίου, με προϋπολογισμό 278,2 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος είναι ηΤΕΡΝΑ με 5% έκπτωση.
2. Έργα αποκατάστασης στους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων και Πύλης, με προϋπολογισμό 267,5 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ με 5%.
3. Έργα αποκατάστασης στους Δήμους Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Κιλελέρ, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων και Καρδίτσας, με προϋπολογισμό 184 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος είναι η AKTOR με 4,80% έκπτωση.
4. Έργα αποκατάστασης στους Δήμους Ιστιαίας, Μαντουδίου, Δομοκού, Λαμίας, Αλμυρού, Φαρσάλων και Σοφάδων με προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος είναι η AVAX με 4,90% έκπτωση.
5.Έργα αποκατάστασης στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με προϋπολογισμό 19,5 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος είναι η ΙΝΤΕΡΚΑΤ.
Σχέδιο Νόμου
Αντικείμενο του Προτεινόμενου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Αναβάθμιση της ασφάλειας σιδηροδρόμων» είναι το εξής ;
Α. Νέες Δομές Ασφαλείας Σιδηροδρόμου:
• Ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας του ΟΣΕ, με δυνατότητα εποπτείας
αμαξοστοιχιών, συλλογής δεδομένων κίνησης, παρακολούθησης αξιολογήσεων κινδύνου,
προληπτικής ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
• Λειτουργία Ενιαίας Εφαρμογής railway.gov.gr με επιμέρους εφαρμογές:
– Ψηφιακό Μητρώο Σιδηροδρομικών Δεδομένων
– Σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού αμαξοστοιχιών
– Εφαρμογή καταγραφής εντολών και παραβάσεων
Β. Εκπαίδευση, Αξιολόγηση Προσωπικού Σιδηροδρόμου-Αυστηροποίηση Κυρώσεων
• Δοκιμασίες αξιολόγησης στελεχών κρίσιμων καθηκόντων πριν και μετά την πρόσληψη
• Συνεργασία με Ένοπλες Δυνάμεις στην αξιολόγηση καταλληλότητας προσωπικού ασφαλείας
• Προϊστάμενος Αμαξοστοιχίας
• Ειδική Μονάδα Επιθεωρητών Σιδηροδρόμου
• Κυρώσεις Παράβασης Γενικού Κανονισμού Κίνησης
• Πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κατάρτισης προσωπικού σιδηροδρομικών
επιχειρήσεων και διαχειριστή υποδομής
• Διεύρυνση Πιστοποίησης Υπεύθυνων για την συντήρηση Φορέων
Γ. Ταχεία στελέχωση ΡΑΣ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ
• Επιτάχυνση προσλήψεων Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων
• Επιτάχυνση προσλήψεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
• Ανεξαρτησία Διαχείρισης Πόρων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Δ. Σύγχρονη εταιρική δομή για τον νέο ΟΣΕ
Ενίσχυση αποτελεσματικότητας και επιτάχυνση διαδικασιών με έμφαση σε:
• Στελέχωση της εταιρείας με όρους ιδιωτικής οικονομίας
• Προσέλκυση στελεχών από το εξωτερικό
• Ταχύτερες προσλήψεις για κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας
• Ταχύτερες διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης κρίσιμων έργων στον Σιδηρόδρομο.