Από το 2020 θα υπάρξει θέμα για την επιδότηση αγροτικών καλλιεργειών αλλά και επιστροφής κονδυλίων παρελθόντων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν προκύψει λύση για χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα, βάση της τελικής απόφασης του ΣτΕ, για τους εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς.

Το θέμα αυτό, που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες και «αγκάθι» για την κυβέρνηση και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα αναδείχθηκε στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη στον ρ/σ «Alpha 9,89».

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, που ακύρωσε τη νομοθετική δυνατότητα εξαγοράς των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από τους ιδιοκτήτες αγρότες που τις καλλιεργούν, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς βάζει σε δοκιμασία χιλιάδες αγρότες, που εντάχθηκαν ήδη στις ρυθμίσεις εξαγοράς, επίσης βάζει σε περιπέτειες την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Ο Σ. Φάμελλoς τόνισε στην συνέντευξη του ότι το θέμα θα κριθεί μέχρι το τέλος του 2019 από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα για το 2019 μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ» και ότι «οι φετινές διαδικασίες επιδοτήσεων και ένταξης στο σύστημα του ΟΣΔΕ για την ενίσχυση των αγροτών θα γίνουν κανονικά».

Παράλληλα είπε ο αν ΥΠΕΝ ότι υπάρχει προετοιμασία από κοινού των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να υποστηρίξουν στο ΣτΕ τη συνέχιση του μέτρου της εξαγοράς από τους αγρότες των εκχερσωμένων εκτάσεων» συμπληρώνοντας ωστόσο ότι εάν η τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι απορριπτική «προφανώς θα γίνει απολύτως σεβαστή».

Εθνικής σημασίας

-«Το ζήτημα είναι εθνικής σημασίας και διεκδικούμε να το τακτοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο αν. ΥΠΕΝ και σημείωσε ότι:

-«Στο Σύνταγμα έχει πρόβλεψη, που λέει ότι η χρήση των δασικών εκτάσεων για τον πρωτογενή τομέα έχει χαρακτηριστικά εθνικής σημασίας και αξίας, λόγω του εισοδήματος που προσφέρεται στους αγρότες αλλά και του ρόλου του πρωτογενούς τομέα στην εθνική οικονομία».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ρύθμιση εξαγοράς, που προώθησε η κυβέρνηση βασίστηκε σε τροποποίηση παλαιότερων νομοθετικών ρυθμίσεων, που επιτρέπουν την καλλιέργεια των συγκεκριμένων εκτάσεων σημειώνοντας ότι «υπάρχει Συνταγματική βάση για την επίλυση του θέματος» και πρόσθεσε ό ίδιος ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υποτιμήσουμε αυτό που θα πει τελικά η Ολομέλεια του ΣτΕ».

Αιχμές

Παράλληλα ο αν ΥΠΕΝ άφησε αιχμές για τους φορείς που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της ρύθμισης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μου κάνει όμως εντύπωση πως ας πούμε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων διεκδικούν την αντισυνταγματικότητα μιας ρύθμισης που αφορά τόσες χιλιάδες αγρότες και ανθρώπους της χώρας μας αμφισβητώντας ταυτόχρονα και την εισροή πόρων από την ΚΑΠ στην Ελλάδα».