Την ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου διακοπών, επισημαίνει σε έρευνα του το Responsible Travel και καλεί την βιομηχανία να στραφεί σε άλλα μοντέλα. Όπως διακοπές με μειωμένες εκπομπές, vegan επιλογές φαγητού, ελαχιστοποίηση των αποβλήτων τροφίμων, εστίαση στην τοπική παραγωγή και μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια.
Η έρευνα του Responsible Travel χρησιμοποίησε πληροφορίες για τη μέτρηση των επιπτώσεων των μεταφορών, της ενέργειας καταλύματος και των τροφίμων σε άνθρακα σε μια ποικιλία δημοφιλών επιλογών ταξιδιού.

“Το φαγητό είναι μια σημαντική και μερικές φορές η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2 στις διακοπές, τονίζει ο Τζάστιν Φράνσις από το Responsible Travel. Για να φτάσουμε στο καθαρό μηδενικό άνθρακα το 2050, θα πρέπει να πετάξουμε λιγότερο και να αλλάξουμε αυτό που τρώμε”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το χάσμα μεταξύ μεταφοράς και άλλων πηγών εκπομπών αρχίζει να κλείνει όταν ο ταξιδιώτης αυξάνει τη διάρκεια παραμονής.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η μεταφορά είναι συνήθως ο πρωταρχικός συντελεστής εκπομπών οποιωνδήποτε διακοπών. Οι φιλικές προς το κλίμα επιλογές μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και τα βιώσιμα καταλύματα που ερευνήθηκαν εκπέμπονται έως και τέσσερις φορές λιγότερο άνθρακα από πολλές ξενοδοχειακές αλυσίδες τεσσάρων αστέρων.