της Εύας Οικονομάκη

Στο εξωτερικό στρέφουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον ισχυρά funds που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tourism Today, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ακινήτων με κεφάλαια από το Ισραήλ που είχε εγκατασταθεί στη χώρα μας, επενδύοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισε να αναστείλει οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση στην Ελλάδα και να μεταφέρει όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια που προορίζονταν για την ελληνική κτηματαγορά, στην Ισπανία και στη Νέα Υόρκη, τη στιγμή που το βλέμμα των δυνάμει επενδυτών φαίνεται ότι μαγνητίζει και πάλι η Ιταλία ως νέα αγορά για επενδύσεις ακινήτων.

Κατά τις πληροφορίες, το συγκεκριμένο fund είχε ήδη προγραμματίσει νέες επενδύσεις, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στη χώρα μας για το 2020, εστιάζοντας σε γραφειακούς χώρους, χώρους φιλοξενίας, mall και φοιτητική κατοικία. Μάλιστα, τους πρώτους μήνες του 2020 η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία είχε προχωρήσει στην κατάθεση προσφορών για αγορά μεγάλων αυτοτελών κτιρίων στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, συνολικής αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, funds που έχουν ήδη παρουσία στην ελληνική κτηματαγορά μέσω επενδύσεων αρκετά εκατ. ευρώ, σήμερα εξετάζουν τη δυνατότητα πώλησης μέρος του χαρτοφυλακίου τους ή ακόμη και επινοικίασης, μεταφέροντας τα δικαιώματα χρήσης ακινήτων που έχουν αποκτήσει μετά από πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλης αλυσίδας ξενοδοχείων που απέκτησε μέσα στο 2019 ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία στην καρδιά της Αθήνας.

Στην ίδια κατεύθυνση, μία ακόμη επενδυτική εταιρεία που την τελευταία διετία απέκτησε παρουσία στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, τόσο επαγγελματικών χώρων, όσο και ξενοδοχειακών assets, εξετάζει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης και πώλησης των ακινήτων της, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ψάχνουν αποδόσεις

Ριζικές αλλαγές προκαλεί, την ίδια στιγμή, η πανδημία του κορωνοϊού σε όλο το φάσμα της ελληνικής κτηματαγοράς, καθώς πολλοί επενδυτές που τοποθετούσαν κεφάλαια σε ακίνητα με ζητούμενη απόδοση 5%-6% -και σε περιπτώσεις πολύ καλών ακινήτων ακόμη και 4,8%- σήμερα αναζητούν επενδύσεις με αποδόσεις στο 8%. «Αυτή η διαφορά στην απόδοση έχει αντίκτυπο στην τιμή πώλησης του ακινήτου μεταξύ -20% και -30%», επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, εξηγώντας ότι δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που τηρούν στάση αναμονής έως και τον Οκτώβριο που θα έχουν ξεκαθαρίσει τα δεδομένα, υπό τον φόβο πάντα ενός νέου κύματος κορωνοϊού που σίγουρα ανάλογα με τη διάρκεια και την έκτασή του θα επηρεάσει εντονότερα την οικονομία της εκάστοτε χώρας.

«Κλειδί στην εξέλιξη και τη δυναμική της αγοράς θα αποτελέσουν οι χρηματοοικονομικοί δείκτες, η διαθεσιμότητα και η ευκολία δανεισμού, τα αναπτυξιακά μέτρα που θα στοχεύουν στην οικονομική ενδυνάμωση των πολιτών, το φορολογικό καθεστώς, τα μέτρα στήριξης των υφιστάμενων επενδυτών και προσέλκυσης νέων, το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων για την εργασία τους και τα εισοδήματά τους, αλλά και η εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της χώρας μας», τονίζουν πηγές του εγχώριου real estate.