Σύμφωνα με τις μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος, μείωση της τάξης του 2% με 3% στον ΦΠΑ μπορεί να αυξήσει το σύνολο των αφίξεων κατά 6-9%. Σχέδιο του Συνδέσμου για δημιουργία 220.000 θέσεων εργασίας έως το 2021.

Τη θέσπιση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από την πολιτεία. Όπως επισημαίνει στο ζήτημα των συντελεστών του ΦΠΑ, οι σχετικές ευρωπαϊκές έρευνες δείχνουν ότι όπου έχουν μειωθεί οι συντελεστές στα τουριστικά πακέτα και την εστίαση, υπήρξε σημαντική αύξηση, στις αφίξεις, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στα τελικά κρατικά έσοδα. Σύμφωνα με τις μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος συρρίκνωση της τάξης του 2-3% στο ΦΠΑ μπορεί να αυξήσει το σύνολο των αφίξεων κατά 6-9% αντίστοιχα.

Ο ΣΕΤΕ επιδιώκει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5% και επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%. Το τουριστικό προϊόν είναι το μόνο εξαγόμενο προϊόν στο οποίο επιβάλλεται ΦΠΑ, επισημαίνει ο Σύνδεσμος στο αίτημά του.

Όπως επισημαίνει στο matrix24.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Ανδρεάδης, η μείωση του ΦΠΑ και στην εστίαση είναι απαραίτητη αφού επιβαρύνει όλες τις χρεώσεις όχι μόνο στα πακέτα All Inclusive αλλά και τα απλά με ημιδιατροφή ή πρωινό. Προσθέτει επίσης ότι μέχρι στιγμής το μόνο εργαλείο marketing που έχει ο ελληνικός τουρισμός είναι οι τιμές των ξενοδοχείων. Παράλληλα ο κ. Ανδρεάδης ζητεί, και τη μείωση του Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων κατά 50%, με παράλληλο στρατηγικό σχεδιασμό ενίσχυσης των αερομεταφορών και λειτουργία των αεροδρομίων της χώρας με ιδιωτικό management. Συμπληρώνει επίσης ότι απόλυτα αναγκαία για την τουριστική επανεκκίνηση της ανάπτυξης της Αθήνας είναι επίσης και η μείωση των χρεώσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά 50 %.

Ως προς το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, ο ΣΕΤΕ εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ, που δόθηκε προς διαβούλευση, ενώ η γενική του θέση είναι να υπάρξουν ξεκάθαροι όροι για την υλοποίηση των τουριστικών επενδύσεων, με έμφαση στις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις πολυτελείας, που θα αναβαθμίσουν το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας.

Για όλο αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο, ο ΣΕΤΕ έχει υπέρ του τα συμπεράσματα της μελέτης της McKinsey για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, που εκτιμά ότι ο τουρισμός με ορίζοντα το 2021 μπορεί να προσφέρει το 35% της μελλοντικής ανάπτυξης, επιπλέον 18 δισ. ευρώ κατ’ έτος (συνολικά 50 δισ. ευρώ) και το 40% των νέων θέσεων εργασίας- 220.000 νέες θέσεις.

Χάρης Ντιγριντάκης

Πηγή: matrix24.gr