της Εύας Οικονομάκη
Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και στον εσωτερικό τουρισμό ο οποίος παραδοσιακά επιδεικνύει τη δυναμική του τον Αύγουστο κατά κύριο λόγο εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ξενοδόχοι για να περιορίσουν στο πλαίσιο του δυνατού τις βαριές απώλειες που ήδη καταγράφουν, με τις προσδοκίες τους για αναθέρμανση της τουριστικής κίνησης να φαίνεται για την ώρα ότι δεν επαληθεύονται και τον πήχη για τουριστικά έσοδα 4-5 δισ. ευρώ να κατεβαίνει περαιτέρω στα 3,5 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
Με πληρότητα που δεν ξεπερνά το 25%-30% σε όλη τη χώρα φαίνεται ότι θα κλείσει ο Ιούλιος, με το ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν δεύτερο 15νθήμερο του μήνα να μην ανταποκρίνεται τελικά στις αρχικές εκτιμήσεις.
Παρά την επανεκκίνηση των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και το άνοιγμα σε βασικές πηγές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, η πληρότητα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς έχει καθηλωθεί πέριξ του 30% και για τον Αύγουστο, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Τις πρώτες 4 ημέρες επανέναρξης των απευθείας δρομολογίων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκαν 30 πτήσεις με προορισμό το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ για την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος με τη Σουηδία είχαν προγραμματιστεί μόλις 4 πτήσεις με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς
Γύρω στο 30% διαμορφώνεται για την ώρα η πληρότητα στην Κρήτη και στα νησιά του Ιονίου, με αιχμή την Κέρκυρα, ενώ πιο υποτονική είναι η ζήτηση για τη Ρόδο, την Κω, τη Χαλκιδική, τα νησιά των Σποράδων και τη Μαγνησία, όπου η πληρότητα κινείται πέριξ του 25%. «Όσο υπάρχει το φοβικό κλίμα, δεν πρόκειται να δούμε αισθητή αλλαγή το επόμενο χρονικό διάστημα. Διανύουμε μία μη κανονική σεζόν», επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς. «Όσο καλά κι αν εξελιχθεί ο Αύγουστος, ένας μήνας δεν σώζει ολόκληρη τη σεζόν. Ο Σεπτέμβρης παραμένει «τυφλός» με δεδομένο ότι θα ανοίξουν τα σχολεία νωρίτερα. Όλα θα εξαρτηθούν πλέον από το φάρμακο ή το εμβόλιο», συμπληρώνουν.
Μαζικές ακυρώσεις
Ανατροπή του σκηνικού παρατηρείται την ίδια στιγμή στη βόρεια Ελλάδα, με την πληρότητα τόσο στα ξενοδοχεία και όσο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια να έχει βυθιστεί και τις ακυρώσεις να αγγίζουν το 100% σε κάποιους προορισμούς, ως απόρροια του υποχρεωτικού μοριακού ελέγχου στον οποίο καλούνται να έχουν υποβληθεί όσοι τουρίστες επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας. «Η υποχρέωση για τεστ μέχρι 72 ώρες πριν από το ταξίδι έχει συρρικνώσει σημαντικά τη ζήτηση για τη βόρεια Ελλάδα. Αφενός το κόστος είναι υψηλό και μία τετραμελής οικογένεια που έχει ήδη κάνει τον προϋπολογισμό της για να κάνει διακοπές στη χώρα μας, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 320 ευρώ κατά μέσο όρο, ποσό αποτρεπτικό, και αφετέρου δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τεστ στις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι Βαλκάνιοι ταξιδιώτες», επισημαίνει ο Γρ. Τάσιος, υπογραμμίζοντας ότι οι ακυρώσεις για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου που διανύουμε φτάνουν το 100%. Ως αποτέλεσμα η πληρότητα δεν φαίνεται να ξεπερνά για την ώρα το 15% για τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αναζωπύρωση του τουριστικού ρεύματος, με αρκετές από τις κρατήσεις να μετατίθενται για το 2021.
Αιμορραγούν τα 12μηνης λειτουργίας
Σε δεινή θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία των μεγάλων αστικών κέντρων, με εκείνα της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης να μετρούν τις μεγαλύτερες ζημιές. Ενδεικτικό της μονοψήφιας πληρότητας που καταγράφουν τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας είναι το γεγονός ότι εμβληματικά ξενοδοχεία στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας παραμένουν κλειστά, με τις πληροφορίες να επισημαίνουν ότι θα επαναλειτουργήσουν από το 2021.