Για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία και οι επιχειρηματικότητα της Θεσσαλίας μιλάει στο www.tourismtoday.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, κ. Χρήστος Γιακουβής, επισημαίνοντας παράλληλα, τις δράσεις εξωστρέφειας για την ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής.

Ποια είναι τα 3 μεγαλύτερα αγκάθια για την επιχειρηματικότητα

Στα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα σήμερα συγκαταλέγονται α) η έλλειψη ενεργοποίησης επενδυτικών εργαλείων από την κεντρική κυβέρνηση, β) το υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς και γ) η αδυναμία εκ μέρους των επιχειρήσεων εύρεσης προσωπικού- κυρίως στους τεχνικούς κλάδους αλλά και στον κλάδο του τουρισμού.

Α) Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη καθυστέρηση στην προκήρυξη και στην έκδοση αποτελεσμάτων του Αναπτυξιακού Νόμου. Επίσης δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, πόρους στους οποίους σημειώνεται χαμηλή απορροφητικότητα. Επιπρόσθετα πολλές επιχειρήσεις δεν εντάχθηκαν σε δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μεγάλο πρόβλημα δε αποτελεί η άμεση εξάντληση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο λόγω τον περιορισμένων πόρων του δεν κατέστη δυνατόν να διευρύνει επαρκώς την περίμετρο των επιχειρήσεων που επιζητούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει η χώρα δεν έχουν ενεργοποιηθεί στο σύνολό τους, προκαλώντας υστερήσεις σε νέες επενδύσεις.

Β) Το υψηλό ενεργειακό κόστος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις καθιστούν τα προϊόντα τους μη ανταγωνιστικά, υπονομεύοντας την βιωσιμότητά τους. Μείζον ζήτημα αποτελεί η ανεπάρκεια του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, είναι καίριας σημασίας η επαύξηση της ισχύος του υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ εντός της Βιομηχανικής Περιοχής, καθώς θα δώσει στις επιχειρήσεις αυτές τη δυνατότητα επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας μέσω  κατασκευής φωτοβολταϊκών με σκοπό την ιδιοκατανάλωση, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών των προϊόντων τους, με θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.

Γ) Η κατάργηση των τεχνικών σχολών και των ΤΕΙ, καθώς και η έλλειψη αναβάθμισης των ΕΠΑΛ,  έχουν αφήσει ένα μεγάλο κενό στην τεχνική εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας. Μείζον πρόβλημα αποτελεί επίσης η ουσιαστική απουσία επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους. Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια, ενώ οι επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν, αναζητούν χωρίς επιτυχία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε συγκεκριμένες ειδικότητες, η χώρα έχει πολλαπλάσιους ανέργους εγγεγραμμένους στα σχετικά μητρώα ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Τέταρτο ζήτημα που αντιμετωπίζει η θεσσαλική οικονομία και επιχειρηματικότητα, αποτελούν οι συνέπειες του ισχυρού πλήγματος από τις πρόσφατες θεομηνίες Daniel και Elias και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση καταβολής των αποζημιώσεων προς τις πληγείσες επιχειρήσεις και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που αποτελούν τη βάση της θεσσαλικής οικονομίας.

Που στοχεύουν οι δράσεις εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου Λάρισας

Κύρια πολιτική διαχρονικά όλων των διοικήσεων του Επιμελητηρίου Λάρισας είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Επιδοτούμε τη συμμετοχή επιχειρήσεων μελών μας σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, κύρια στον κλάδο της αγροδιατροφής, καθώς και τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε χώρες του εξωτερικού σε διάφορους κλάδους δραστηριότητας. Διοργανώνουμε δράσεις κατάρτισης σε θέματα εξαγωγών σε συνεργασία με την Enterprise Greece, τον Σύνδεσμο εξαγωγέων και άλλους φορείς. Παράλληλα, υλοποιούμε συναντήσεις B2B ξένων αγοραστών (hosted buyers) συγκεκριμένων κλάδων, που έρχονται στον τόπο μας, φιλοξενούνται από τον Φορέα μας και οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παραγωγικές τοπικές επιχειρήσεις.