Στην έκδοση ψηφίσματα κατά του καθεστώτος της βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης προχώρησε η Συνομοσπονδία επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), το οποίο συνυπογράφουν οι ομοσπονδίες μέλη και οι σύλλογοι τουριστικών καταλυμάτων όλης της επικράτειας.

 

Μεταξύ άλλων, ζητούν την άμεση απόσυρση του άρθρου 84 ν. 4472/2017 και της απελευθέρωσης της βραχυχρόνιας αστικής τουριστικής μίσθωσης.Εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας και για τους τομείς της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.Έναρξη στην εφορία για όλους όσους ασχολούνται με την τουριστική διαμονή, έστω και απλουστευμένη. Απόσυρση του τέλους διανυκτέρευσης.Όρους και ποιοτικές προϋποθέσεις που θα τηρούνται από όλους.

Το ψήφισμα:

<<Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, συνεδριάζοντας υπό διευρυμένη σύνθεση στις 26 Μαΐου 2017, ως Συμβούλιο Διοικήσεων με την συμμετοχή των Προέδρων των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, ασχολήθηκε εκτεταμένα με την νέα «πληγή» του τουρισμού, την απελευθερωμένη πλέον βραχυχρόνια αστική μίσθωση και την κακώς νοούμενη «οικονομία του διαμοιρασμού».  

Επί ένα και πλέον χρόνο προσπαθήσαμε, μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία και επιχειρήματα, να πείσουμε την Κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο ταχύτητες στην αγορά της τουριστικής διαμονής των καταλυμάτων. Επί ένα και πλέον χρόνο δείξαμε και αποδείξαμε την καταστροφή που η βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση θα φέρει στον κλάδο και την απαξίωση που θα προκαλέσει στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Δυστυχώς μάταια……

Αντί η Κυβέρνηση να αποσύρει το ημι-ελεύθερο καθεστώς βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης του ν. 4446/2016, τελικώς, με το άρθρο 84 του ν. 4472/2017, την απελευθερώνει πλήρως, καταργώντας τους ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς και επιτρέποντας την τουριστική ενοικίαση όλων των ακινήτων, όλων των ιδιοκτητών της χώρας, για όλο το χρόνο και χωρίς περιορισμούς στο εισόδημα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση, επίσης χωρίς πειστικό λόγο, διπλασιάζει, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για το 70% των καταλυμάτων μας το νέο χαράτσι του ενιαίου τέλους διανυκτέρευσης, διπλασιάζοντας βεβαίως παράλληλα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που οι επιχειρήσεις μας υφίστανται.

Κατόπιν αυτών, το σώμα ομόφωνα διαπιστώνει ότι ο κλάδος μας βρίσκεται πλέον υπό διωγμό και ο ελληνικός τουρισμός παύει να λειτουργεί με κανόνες, μένοντας απροστάτευτος στις διαθέσεις του κάθε μη επαγγελματία ιδιώτη και αποφασίζει τα εξής:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ

  • Τον αθέμιτο ανταγωνισμό που διογκώνεται εις βάρος των νόμιμων καταλυμάτων και την ισοπέδωση του κλάδου.
  • Την εξόντωση των αφανισμό των 30.000 μικρών επιχειρηματιών στον χώρο της τουριστικής διαμονής.
  • Την διακριτική μεταχείριση που τα μέλη μας υφίστανται απέναντι στα νέα «τουριστικά καταλύματα» που δημιουργεί το άρθρο 84 του ν.

4472/2017.

  • Την υπερφορολόγηση και την υπέρμετρη επιβάρυνση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, που επιτείνεται με την εισαγωγή του φόρου διαμονής.
  • Την σοβαρή υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε μία εποχή που έχουμε απόλυτη ανάγκη την προσέλευση ποιοτικότερων τουριστών.

Ζ  Η  Τ  Α  Μ  Ε

  1. Άμεση απόσυρση του άρθρου 84 ν. 4472/2017 και της απελευθέρωσης της βραχυχρόνιας αστικής τουριστικής μίσθωσης.
  2. Εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας και για τους τομείς της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  3. Έναρξη στην εφορία για όλους όσους ασχολούνται με την τουριστική διαμονή, έστω και απλουστευμένη.
  4. Απόσυρση του τέλους διανυκτέρευσης.
  5. Όρους και ποιοτικές προϋποθέσεις που θα τηρούνται από όλους.

Κατόπιν αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει και εκδίδει το ακόλουθο

Ψ   Η   Φ   Ι   Σ   Μ   Α

  • Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το άρθρο 84 ν. 4472/2017.
  • Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της Βουλής να πάρουν δημόσια θέση επάνω στα αιτήματά μας.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουμε ότι θα εξετάσουμε σοβαρά την κατάθεση των επίσημων αδειών λειτουργίας μας και την ένταξή μας στα ειδικά προνόμια της αστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην πολύ πιο συμφέρουσα «οικονομία του διαμοιρασμού».  Τότε και μόνο τότε, το κράτος θα αντιληφθεί ότι μπορεί μεν να βρει μερικούς από τους φόρους των όψιμων «επιχειρηματιών» του τουρισμού αλλά θα χάσει τους δικούς μας από την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τα λουκέτα που θα την ακολουθήσουν, προκειμένου οι μικρότεροι από εμάς να μπουν στην πολύ πιο συμφέρουσα «οικονομία του δήθεν διαμοιρασμού».

Δυστυχώς θα είναι πλέον αργά…..>>